Theodora Larsson

Mina tre bästa knep för en lyckad tandborstning!

[Samarbete med @colgate]

 

Vi kan ju bara lägga korten på bordet och erkänna att tandborstning och barn inte alltid är problemfritt.

Vissa barn får panik av bara tanken, andra har inga problem alls, vissa vill borsta hundra gånger om och andra kräver tre dagars tålamod av oss vuxna på dessa två minuter, två gånger om dagen.

Jag har alltid varit väldigt varsam med att inte ladda tandborstningen onödigt mycket för barnen. Alla måsten, tvång och uppmaningar kan lätt förvandlas till dålig energi och då gör jag momentet svårt för oss alla. Vi har ju nog med utmaningar som det är som föräldrar tänker jag.

 

 

Här är mina 3 bästa tandborstnings-knep för att göra succé i badrummet!

1. Byt tandborste & tandkräm -Ofta!

Om vi bortser från att tandborsten ska bytas regelbundet pga. bakterier och för att den ska kunna rengöra tänderna korrekt då den faktiskt ”slits”, så blir ju det mesta roligare med ny utrustning!

Gymmet är roligare med nya träningskläder, matlagning är roligare med nya redskap, tandborstning blir roligare med ny tandborste & tandkräm!

(Läs HÄR om den magiska tandkrämen vi testade från Colgate som byter färg!)

En ny tandborste är en liten investering för att göra stor skillnad.

Att ha flera olika flourtandkrämer för att hitta en som barnet verkligen gillar är också viktigt. Ett litet barn kanske inte kan uttrycka att ens tandkräm smakar APA och då kan en liten ”tandkräm-buffe” vara lösningen i badrumsskåpet så man testar sig fram

 

 

2. Disco-borstning!

Att borsta tänderna i två minuter kan kännas som en evighet, men det är bara en favoritlåt bort.

Turas om att välja låt på morgonen/kvällen. Kul sätt att starta dagen på och ger god energi i badrummet. Med en blinkande lampa (vi köpte en liten discolampa för 49;- på en pryl-butik) kan man släcka ner och ta en sväng om i badrummet på slutet av låten (eftersom de ofta är 3 min långa, så hinner man lagom till sista refrängen. Utmärkt tillfälle då barnet kan borsta själv, då de andra minuterna är den vuxnes.

Discolampan lägger vi sedan undan, så man inte tröttar ut leken.

 

3. Vilseled den som är envis

Om man har ett barn som inte vill, inte orkar, vägrar osv. så prövas vi vuxna till max.

Att låta en tre-fyraåring hoppa över rutinen kan ofta skapa mer problem, även om det är en lockande lösning i stunden.

Och jag vill aldrig tvinga barnen, de lär sig inget av att jag som vuxen skulle erövra dem med min fysiska kraft (mer än att de då inte bestämmer över sin egen kropp mot någon som är större. En lärdom jag vägrar skicka ut dem i livet med).

Upp till mina barn varit 6-7 år har jag lyckats, nästan alltid, att vilseleda dem i deras negativa tankebanor genom att inte lägga någon respons alls i deras vägran. Som om det vore det naturligaste i hela världen (fast jag kämpar inombords) så har jag avbrutit och vilselett med allt från sagor, ”fynd” av unika tandtroll som trollar fram ett mynt under kudden på lördagar om man borstar bort dem direkt osv.

Historier om hur barnet älskade att borsta tänderna hela tiden varje dag som liten brukar också göra att barnet vill leva upp till sig själv,

”-Du som alltid älskat att borsta tänderna, du skulle sett när du var liten, då fick jag gömma tandborsten från dig om dagarna för att du BARA ville borsta tänderna HEELA tiden”.

Locka fram ett skratt.

Hitta på en historia.

Berätta något knasigt eller pinsamt man själv gjort, bara för att få barnets uppmärksamhet.

Alla knep är bra utom de dåliga!

Eller hur?

 

-Dela gärna med dig av ditt bästa tandborstnings-knep med mig!

 

Hitta Colgates nya tandkrämer HÄR!

var ClickMeter_pixel_url = ’//pixel.watch/8eua’;

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats