Theodora Larsson

Mitt förlossningsbrev

Att skriva ett förlossningsbrev till personalen på förlossningen är verkligen något som jag mått bra av att göra under mina tidigare graviditeter. Det har inte bara varit bra för personalen som ska mött mig på förlossningen, utan även för mig själv att skriva, stanna upp och reflektera en stund inför det som komma skall och ställa mig själv frågor inför detta.

Vad är egentligen viktigt för mig? Vad har jag för förväntningar på min förlossning? Vad är jag rädd för?

Jag fick toppenbra tips och hjälp att formulera mig till mitt förlossningsbrev av Ulrika på Gravidhälsan här i Borås (som även jobbar på förlossningen) och man kan kolla in mitt möte med Ulrika på Liberos youtube ”Gravid vecka för vecka” HÄR (publiceras 17:00).

Och för dem som är nyfikna på hur mitt brev blev tillslut, så kommer det här ??

 

 

 

Mitt förlossningsbrev

Theodora (+personuppgifter) pappa Anton (+personuppgifter)

 

Jag heter Theodora och väntar mitt fjärde barn med min sambo; Anton. Det är hans första barn, men vi är båda förväntansfulla som om det vore första gången för oss båda.

Graviditeten har varit utan allvarligare svårigheter, likt mina tidigare, om man då inte räknar med halsbränna och illamående.

Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta igen, och har verkligen längtat enormt till den här dagen! Jag har tidigare fött tre friska barn, haft tre relativt snabba förlossningar, utan några komplikationer. Senast var jag på förlossningen i bara 40 minuter. Jag hoppas att det inte ska gå riktigt lika fort den här gången.

Jag har tidigare fött med smärtlindring i form av värmekudde på ryggen, avslappning och andning. Jag och Anton har gått profylaxkurs hos Ulrika på Gravidhälsan och övat tillsammans inför detta. Jag har också vid något tillfälle  testat lustgas, men mådde då mest illa av den. Jag är dock öppen för att ge den en ny chans. Vägled gärna Anton hur han kan hjälpa mig med den inför varje värk. Jag är positiv till att bada, men väl på plats kanske jag ångrar mig.

Jag har alla tre gånger fött på sidan då det varit bekvämast för mig. Jag säger till om jag behöver hjälp att hitta andra positioner. Jag vill inte påskynda förlossningen om det inte är absolut nödvändigt, då jag har erfarenheter av att allt gått ”för fort” och jag har fått svårt att hänga med.

Jag har tidigare behandlats för stark nålrädsla och även om jag inte längre svimmar, så är moment med nålar jobbiga för mig. Om inte något oförutsett sker och en risk för mitt barn uppstår, så önskar jag att man inte sätter en infart (PVK) i armen/handen på mig. Jag önskar heller inte att övertalas till att sätta den i ett förebyggande syfte, då detta tidigare fått mig att tappa fokus på själva förlossningsarbetet och det gör mig orolig. Jag har förankrat detta med min barnmorska och även talat med er på förlossningen. Jag hoppas få förstående med detta av dem som möter mig idag när jag ska föda.

Jag önskar att ha en glad och positiv känsla i förlossningsrummet och uppskattar när man får mig att le mellan värkarna. Jag har lätt till skratt, även om jag har ont. Jag uppskattar att man pratar med mig och uppdaterar mig, även om jag inte visar det eller ger gensvar. Jag lyssnar även om jag inte svarar.

Om jag hamnar i en pressad och stressad situation behöver jag hjälp att bli påmind om hur långt jag kommit. Ord som ”snart är ditt barn här” kommer förmodligen inte peppa mig om jag tappat tålamodet. Lugna röster och konkret information gör mig trygg och jag tycker om att få beröm.

Under krystningsarbetet uppskattar jag tydliga direktiv för att undvika att brista i största möjliga mån. Jag vill gärna ha varma handdukar under denna fas.

Jag vill ha Anton intill mig under hela förlossningen och vill inte att han uppmuntras till att iaktta utdrivningen när vår bebis är påväg ut.

Anton vill klippa navelsträngen.

Om jag behöver sys behöver jag kramar, stöd och lokalbedövning, då detta känns läskigt för mig.

 

Jag har inte ätit socker på 6 år och har med mig egen dricka/saft som är sockerfri.

Jag är glutenintolerant.

 

Tack för att ni läste mitt brev, nu kör vi!

/Theodora Larsson

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Caroline

    Tack Theo! Det här var fantastiskt att läsa inför min kommande förlossning. Så fint och ärligt skrivet. Kör hårt nu! Du är grym!

  2. Louise

    Åh jag blir ju sugen på ett till barn bara av att läsa ditt brev! Spännande tid ni har framför er! Lycka till med allt! ?

stats