Theodora Larsson

5 vanliga problem efter förlossningen (som ingen pratar om)

[Annonssamarbete med Moderna försäkringar]

Tänk så tabubelagt det är att prata om allt vi kvinnor känner av efter en förlossning. Ändå vet vi att det sys en miljon stygn varje år i samband med förlossning i Sverige och att 8/10 får en muskelbristning efter att man fött barn.


Här är jag. Redo att föda barn och fyra timmar efter detta är han född.

 

 

I samarbete med Moderna Försäkringar och deras kampanj En miljon #mammastygn vill jag uppmärksamma 5 vanliga problem, som vi aldrig pratar om, och som vi har rätt att få hjälp med efter en förlossning!

-Kom ihåg; Bara för att det är normalt, så är det inte okej. Bäckenbottenproblem kan och ska behandlas!
Gå alltid på ditt återbesök efter förlossningen och våga prata om något inte känns bra ??

 

 

 

1. Muspruttar
Detta hade jag faktiskt aldrig hört om! Men efter en förlossning är slidan såklart bredare än tidigare, vilket ökar möjligheten för både luft och fukt att leta sig in. Vissa kan känna av detta redan under graviditeten, vilket är helt naturligt.
Men fortsätter det efter förlossningen så bör det kollas upp så att det inte är muskler som eventuellt tappat fäste.

 

2. Förstoppning
Otroligt vanligt, men det sista vi vill drabbas av efter förlossningen när man är öm och musklerna är uttänjda.
Viktigt att dricka mycket, gå på toa ofta och inte vänta, röra på sig och kanske också hjälpa till med tarmreglerande läkemedel.

3. Läckage
Bara för att det är normalt, betyder det inte att det är okej.
De flesta kan känna av läckage vid nysning, hosta eller hopp.
I anslutning till förlossningen orsakas läckage av uttänjda muskler som sakta men säkert återfår sin funktion. Att knipa, och att knipa rätt, är jätteviktigt. Men lika viktig är också att veta att det bör bli bättre efter 3-6 månader med knipövningar. Om det inte blir det så kommer förmodligen inte knipträning vara lösningen.

4. Nedsatt känsel i underlivet
När musklerna tänjs ut vid en förlossning kan nerver skadas. Dessa nervskador kan göra det svårare att styra musklerna i bäckenbotten, men också ge nedsatt känsel.
Nedsatt känsel vid sex kan innebära en förändrad orgasmupplevelse och även beröring som tidigare upplevts skön, kan bli obehaglig.

5. Smärtor i ärr
Om man fått en bristning och blivit sydd så kan ärrvävnaden ömma länge efteråt.
Ärrvävnaden ligger ofta som en rand på slemhinnan och kan i vissa fall upplevas skavig, exempelvis vid sex.
Ett ärr är ofta hårt och stumt i början, och kan börja blöda vid friktion. Men med tiden mjuknar ärret och blir mer följsamt.

Har du känt av något av detta? Hur har du fått hjälp?
Kommentera gärna anonymt! ❤️

 

 

Nu är det 7 veckor sedan jag födde barn och jag har återhämtat mig bra. Men kroppen har en naturlig återhämtningsfas som pågår 9-12 månader efter förlossningen och jag känner mig fortfarande lite öm och mör vissa dagar.

 

 

 


En nyförlöst mamma och en nyfödd Albus, 5 minuter gammal.

 

 

Jag tycker att det är så himla viktigt att vi vågar prata om hur vi mår i kroppen efter förlossningen. Ingen ska behöva gå runt med smärta eller problem i det tysta och tänka att ”det hör till” bara för att man fött barn.

 

Dela gärna & Läs mer om Moderna Försäkringar och deras kampanj En miljon #mammastygn HÄR!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma - På Smällen igen!

  Jag råkade ut för nummer 5, smärtor i ärr vid sex. Det var så illa att det fortfarande inte gick att komma in i mig efter 9 månader. Det gjorde fruktansvärt ont och även om jag vet ihop så gick det inte. Jag fick tillslut en operation för att klippa ärrbryggan som hade bildats. Nu är jag helt återställd, tack och lov!

 2. Anonym

  Har värsta ärret just vid öppningen där nere.. kan inte ha sex längre (födde för snart 8 månader sedan haft sex typ 3/4 ggr). Måste ta tag i att kolla upp det…

 3. Jessi

  Med första barnet behövde jag sy 6 stygn, låter inte mycket för världen med vad ont det gjorde efter i just ärrvävnaden! Inget sex på länge och inte prata om det psykiska måendet. Både efter första och andra barnet mådde jag super dåligt och var väldigt ledsen, inget funkade som jag ville med amning osv. Det ens man fick höra var hur bra man skulle må och hur lycklig man ”ska” vara.

 4. Anonym

  Åhh, jag känner igen mig SÅ väl i det här med läckage, det är en fruktansvärd känsla. Varje gång jag spyr så kissar jag rent ut sagt på mig. Det går inte att kombinera dom två sakerna. Skarpa nysningar och vissa hopp gör att jag får större läckage men inte som när jag spyr då jag verkligen typ kissar på mig & det går inte att stoppa det heller det bara rinner ur mig som en öppen kran & det är så otroligt jobbigt.

  Jag körde med knipövningar direkt efter förlossningarna. Jag har prövat knip kulor, jag har använt min mans redskap som övning som BM tipsade om. Det ska tydligen vara väldigt effektivt att ta hjälp av sin sambo/man vid knip övning för han kan hjälpa tala om när man kniper (så ridande ställning) funkade för oss en tid.

  Nu ska jag dock tillägga att jag fick barn för 9 resp 11 år sedan i år och besväras fortfarande av läckage som ett resultat efter två förlossningar. Har iof aldrig tänkt på att söka hjälp, fråga mig faktiskt inte varför men ska nog ta och göra det efter ditt blogg inlägg.
  Tack för härliga bilder, texter och en fin Instagram samt blogg.

  Super lycka till med Albus, dom andra barnen och familjen.

stats