Theodora Larsson

Därför slutade jag äta socker

SJUKDOMEN

———————————————

År 2013 så var mina barn 5, 3 och 1 år gamla. Jag hade lagt ett tufft år bakom mig och hade många gånger svårt att både räcka till och mäkta med dagarna.

Jag var av förklarliga skäl otroligt trött, men jag drabbades också av flera sjukdomar. Förutom konstant förkylning och vidrig PMS, så drabbades jag också av njurbäckeninflammationer och vid två tillfällen hamnade jag på sjukhus. Sista gången jag var inlagd låg jag med dödliga inflammationsvärden och min kropp gav inget gensvar på antibiotika. Inga prover, inga odlingar, inga undersökningar gav heller svar på varför jag blev så sjuk.

Jag kom till en punkt där jag blev så trött på att vara sjuk, trött på att inte få svar och trött på att vara trött. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra, men jag visste att jag behövde göra något,

 

MITT FRISKA INTRESSE FÖR KOST

———————————————————————

Jag hade en vän som lockade mitt intresse inom kost. Jag vill poängtera att jag är och alltid varit totalt vikthets-befriad. Jag har vuxit upp i en miljö både som barn och tonåring där man inte värderat, påpekat eller ens uppmärksammat människors kroppar eller dess utseenden. Allt som har med kosthållning att göra ”för att bli smal” eller ”för att gå ner i vikt” gör mig bara provocerad då jag mött alldeles för många smala, ohälsosamma, sjuka människor i mitt liv, och minst lika många runda, starka, friska och stora.

Mitt intresse för kost startade kring historier gjorde människor friska. Jag fastnade för fakta kring lågkolhydratkost, keto och det som då kallades LCHF (low carb high fat) & LCHQ (low carb high quality).

Men det var först när jag slutade äta kolhydrater i min kost som jag insåg att jag var sockerberoende.

 

ATT BLI KVITT BEROENDET

———————————————————

Det är oerhört svårt att beskriva den abstinens jag torterades med. Värst var dem första två veckorna, men det fortsatte bli en kamp för mig de kommande 3 åren.

Jag fann mig själv om natten rota efter barnens lördagsgodis. Hela dagarna gick jag och funderade på hur jag skulle kunna äta godis i smyg utan att mina barn skulle se mig. Jag tappade min aptit och hade svårt att få i mig en portion mat. Det var som om mitt beroende ville se till att jag inte blev mätt på näring för att göra plats för sötsaker. Och ingenting annat var gott.

Under min avvänjning av sockret kunde jag på kvällarna tänka att mitt liv saknade mening om jag inte fick äta godis/kakor/läsk.

-HUR SJUKT?!? Jag har alltså TRE friska barn och något sitter och säger till mig att jag inte har en mening med mitt liv om jag inte får äta socker?!?

Nej, där fick det vara nog. Där och då. Sockret blev från och med den dagen som en destruktivt gammalt ex som gjorde mig olycklig och fick mig att tro att jag inte dög utan den.

Ingen, eller inget, ska få säga till mig att jag behöver den för att ha ett meningsfullt liv. Tanken äcklade mig, Hur kunde jag ens tillåta det?!

Från den dagen såg inte sötsaker ens goda ut, dem såg mer ut som små psykopater i fina förpackningar, lite som att befinna sig på Spy Bar efter 02.00.

 

FUSKAR JAG?

—————————————————-

Nu är det 6 år sedan jag slutade äta socker och jag har inte en tanke på att börja igen. Många undrar om jag fuskar ibland och svaret är NEJ. Aldrig socker eller gluten. Det är inte värt det. Jag blir sjuk, nedstämd och trött.

Att sluta äta socker gjorde mig frisk, jag är sällan ens förkyld längre. Framförallt kan jag vara en närvarande förälder,

Däremot kan jag avvika från min lågkolhydratkost. Jag äter gärna osötade, glutenfria, fröbröd ibland. Även sockerfritt godis & melon eller jordgubbar.

Men som gravid just nu smakar salta pommes frites så fantastiskt gott och hjälper mot illamående, men detta är inget jag uppskattat alls de senaste åren. Jag mår bäst i min kropp av riktig mat. Jag längtar tills mina smaklökar inte bråkar med mig mer.

 

HUR BLIR MAN SOCKERFRI?

————————————————————

Varje vecka får jag meddelanden på min instagram från följare som vill bli fria från socker och vill ha tips. Flera är ledsna, oroliga och några till och med helt desperata på lösning.

-Så här kommer tips som hjälpt mig!

 

• Byt ett beroende mot något annat!

Väl beprövad metod som fungerat i decennier. I början är det enda viktiga att bli av med sockret, men se upp för light-fällan. Sötningsmedel triggar också sötsug. Välj en mörk, mörk, choklad, kvarg, bär, citronvatten.

 

• Börja baka!

Gillar du inte att baka, tycker du inte om att baka? -Lär dig baka!

Internet svämmar över av bra recept och min favorit är @bakasockerfritt (finns på instagram och blogg full med recept!) där är allt socker och glutenfritt.

Jag åt länge proteinpannkakor med grädde och kanel flera ggr per dag. Jag lärde mig baka supergoda muffins, bullar, kakor, brownies, tårtor till barnens kakas och allt där emellan.

 

• Sluta ”bara lite”

Om man är beroende och förutsatt att man inte vill vara beroende, så finns inget ”bara lite”. Om man nu inte vill ge upp. Socker är mer beroendeframkallande än många grova droger. Inte konstigt att man tänker ”bara lite”.

Välj alternativ istället. Rent praktiskt handlar det liksom om en smak i munnen som varar i några sekunder i taget. Det finns många goda andra smaker!

 

• Utmana en vän!

Jag hade två kompisar som slutade med socker samtidigt och vi peppade varandra och bjöd på bakverk hos varandra när vi sågs. Det var guld värt att inte vara ensam ❤️

 

• 2/3 av dem som vill sluta äta socker misslyckas!

-Var den som inte ger upp!

 

 

 

Andra vardagstips!

. Köp osötad ketchup (Felix har en jättegod!)

. Tweek godis är jättegott vid speciella tillfällen (finns i lösvikt på Coop) Inte för ofta, men de mättar också mer än vanligt godis så man orkar inte mer än max 10 bitar. Ta med där frestelse kan inträffa, på resan, på middagsbjudning osv,

. Läs på förpackningar. Till och med krossade tomater tillsätts med socker av vissa märken.

. Låt inte barnen uppfostras till sockerberoende om du nu insett att du inte vill vara det. Så himla vanligt att vuxna vill sluta, men fortsätter mata ungarna med fika varje dag. De blir glada över jordgubbar, melon, glass finns utan socker. Dem märker inte skillnad. Mina barn är 11, 9 och 7 snart och först NU har dem börjat märka att jag aldrig köper godis. Vi köpet annat och dem är lika glada.

. NICKS gör jättegod glass, även gluten/sockerfri kexchoklad och OBOY! Inget för någon som äter lågkolhydratkost, men ett gott alternativ annars.

. Men sötningsmedel då?! Är det inte farligt?!?

Nej, alla sötningsmedel som är godkända har undersökts mycket noggrant i många olika studier på celler, djur och människa. De har bedömts som helt säkra att använda som livsmedelstillsatser. Personer med fenylketonuri, PKU, ska emellertid undvika konsumtion av aspartam, se informationen om aspartam. Det finns dessutom regler för hur de får användas – i vilka typer av livsmedel och i vilken mängd.

På livsmedelsverket finns massa bra info; https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel?AspxAutoDetectCookieSupport=1

Kram på er & lycka till!

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Hej! Har läst detta inlägget flera gånger 🙈😅 Skulle du inte kunna göra ett inlägg där du visar vad du äter en vanlig dag? Eller kanske ge tips på bra mat eller vad man bör akta sig för?

  1. Theodora Larsson

   Jag äter inte vitt socker. Aldrig.
   Det är det viktigaste för mig.

   Men under en lång tid åt jag inte heller fruktsocker, honung etc. för det triggade mitt sockerberoende.
   Så det gjorde att jag idag inte äter det till vardags, även om jag inte tänker på det.

 2. Johanna

  ”Får” man äta sånt som är sötad med stevia? Jag hade gärna slutat med socker helt. Har försökt ibland att ta bort läsk, godis, fika o sånt men tror ändå att det kanske är lättare att ta bort sockret helt? Annars är ju sötsuget fortfarande kvar..

  1. Theodora Larsson

   Jag väljer stevia före socker ALLTID.
   1. Stevia är mycket sötare än socker och krävs mycket mindre mängd.
   2. Finns ingen grundad forskning som säger att stevia är skadligt, men att socker gör oss sjuka vet vi.
   Stort lycka till!

stats